vrijdag 25 oktober 2013

Mijn groene mohair vestje

Het verjaardagscadeau dat ik van mijn zussen kreeg is klaar.
Deze foto heeft onze dochter vanmorgen gemaakt toen ik bij haar kwam om wat foto's te maken. Mijn foto toestel had aan de oplader gemoeten dus toen zijn we met haar telefoon aan de slag gegaan. Het formaat is dus iets anders.
  Ik kreeg 600 gram lontwol, mohair/alpaca/merino en daarmee ben ik lekker gaan spinnen. Echt een feest om te doen. 
De grijze lont heb ik turquoise geverfd en getwijnd met de meer kleurige.
Heb een geschikt patroon gezocht uit de enorme collectie van Drops en al tijdens het spinnen was ik aan het breien.
Van het proces heb ik een aantal foto's gemaakt die ik in een collage gezet heb.
Het vestje is in het echt meer groen dan blauw.

Toen alles gebreid was en de schouders aan elkaar waren gezet heeft het breiwerk een aantal dagen op bed gelegen,
lekker fris gewassen in wolwasmiddel Eucalan, goed in de juiste maat getrokken en vol met spelden, tot het goed droog was. 
Het ligt op een gebreide onderdeken, gebreid door tante Yt, een tante van Heer Bommel zijn moeder.... heel lang geleden door haar gebreid van katoen, lange banen in blokjes, aan elkaar gezet en omgehaakt met een picotje.
Deze gebreide deken heb ik al heel lang in huis en voor dit klusje uitermate geschikt. Er zitten heel veel brei uurtjes in.. 


De zijnaden aan elkaar genaaid en klaar was Mien. Ondertussen ook nog 'even' de ceintuur van 11 steken gebreid, vanmorgen was die ook klaar, net op tijd voor de foto. (de ceintuur krijgt ook nog een wasbeurt hoor).
Ben er erg tevreden over. 
Nu spin ik blauw garen voor een ajour vest, maar het breien daarvan moet even wachten want eerst is zus Froukje aan de beurt. Ik heb 'al' opgezet en dan ga ik dus een Zeeuwse lap breien, die samen met schortenbont, gekocht bij Jeanet een breitas moet worden. Lekker duidelijk, maar het komt wel klaar en dan laat ik alles zien en schrijf er weer over.

zaterdag 5 oktober 2013

Geweven shibori

Vanmorgen vroeg, toen het zonnetje net begon te schijnen, zijn Heer Bommel en ik naar de Westerzeedijk in Harlingen gegaan. Het was er nog heerlijk rustig. Ik wilde wat foto's maken voor mijn project 'geweven shibori' en Heer Bommel wilde één van de nieuwe bootbankjes wel eens uit proberen.
Het Friese Merenproject heeft samen met de gemeente deze zomer 3 bootbankjes in Harlingen geplaatst. Je kunt er heerlijk op zitten en het doet dienst als informatiebord. 
Kijk hem daar eens lekker zitten met mijn geweven shibori sjaal om. Hij wil altijd wel showen en leeft erg mee met wat ik doe.
Gisteren was de sjaal eindelijk klaar. Het is een hele klus geweest.
Allereerst heb ik wat proefjes gemaakt en dat heeft me de nodige informatie opgeleverd wat ik wel en niet moet doen..
 Geweven shibori is gebaseerd op de Japanse naai techniek 'mokume shibori' wat houtnerf betekent. 
Allereerst heb ik een schering gemaakt met Tencel, een natuurlijke kunstvezel gemaakt van Eucalyptus hout. Dit materiaal verft prachtig. Ik maakte de schering geel, maar niet met vlekken zoals bij de proefjes; nu vrijwel egaal met af en toe een naturel stukje. Het inslag garen verfde ik ook geel. Even wat technische informatie:
Ik weefde een 2/2 keper  als grondpatroon en de flotteringen waren een 3/5 keper met sterke witte breikatoen nummer 12, die nodig zijn om om de stof flink samen te kunnen trekken.

Het weefwerk was behoorlijk saai om te doen, maar er kwam een eind aan.... 


De witte draden moesten stevig samen getrokken en afgeknoopt worden.
Nadat de witte lussen afgeknipt waren kon het verven beginnen....
De proefjes hadden uitgewezen dat er wel wat steviger geverfd kon worden wilde je het patroon zien. 
Ik koos voor 2 blauwe kleuren; turquoise en donker blauw.
Geel en blauw gemengd wordt groen en dat was juist de bedoeling. Alles in folie gepakt en het wachten kon beginnen.
Normaal moet het weefsel een nacht over in de verf blijven, maar ik vond de kleuren wel erg donker worden: de paniek sloeg haast toe: alles voor niets gedaan??... brrr... zag al een hele donkere brij voor me.....
Op deze foto lijkt het wel mee te vallen, toen had ik het ingesnoerde weefsel al uit  gepakt en gespoeld, net op tijd. Het was nog een heel werk om alle knopen los te peuteren en uiteindelijk viel het mee, gelukkig: Grote opluchting. De franje af gewerkt en alles in een sopje gedaan. Ben met dit gedoe een hele dag bezig geweest.....
Zo ziet mijn geweven shibori sjaal er uit en ik ben er best tevreden over. Er zit heel veel tijd in, maar dat geeft niets, want dat heb ik wel. Er zit ook heel veel geduld in; dat moet je hebben als je weefster bent.
Doordat alles zo strak afgebonden was, komt de verf het meest aan de buitenkant en mengt binnen in. De sjaal is overwegend groen. Echt mijn kleur!
Tot slot nog een collage van foto's van dit project; Ben aan het oefenen om met Picasa collages te maken en die wil ik dus ook toepassen...
Een woord van dank aan iedereen die al mijn ontboezemingen en creatieve uitspattingen de moeite waard vindt. Ik blijf lekker bezig met wat ik graag doe.