zondag 27 mei 2012

MacThomas

Vanmorgen, in alle vroegte, ben ik naar Harlingen gegaan om Mac Thomas op de foto te zetten.. Het was nog bijzonder rustig, wat wil je ook: Eerste Pinksterdag voor zessen. Alleen echte vroege vogels op zoek naar voedsel en bij de haven zag ik mensen die met de vroege veerboot naar Terschelling gaan. Ik was op weg naar het centrum: naar Anton Wachter die Mac Thomas mocht showen.



Wat een rust; dat zal morgen wel anders zijn; dan passeren zo'n 15.000 fietsers Harlingen. Pinkstermaandag is al 100 jaar de dag van de Elfstedentocht op de fiets.
Er wordt gestart in Bolsward en Harlingen is de eerste stad waar gestempeld moet worden. In 1912 werd de eerste keer een tocht georganiseerd met 278 deelnemers. In de beide wereldoorlogen en in de crisis tijd konden er geen tochten plaats vinden, maar vanaf 1947 was het ieder jaar raak, behalve in 2001, toen de MKZ- crisis voor een afgelasting zorgde.


Mac Thomas is voor mijn enige broer Thomas gemaakt: hij heeft heel wat keren die tocht gereden; hij is er mee gestopt toen het zo vreselijk druk werd met duizenden deelnemers; dan is het niet echt leuk meer en als je het dan al tig keer gedaan hebt komt er zo'n moment. Hij fietst overigens nog steeds.


Anton Wachter is een figuur uit de boeken van Simon Vestdijk.


In de tijd dat ik voor onderwijzeres leerde (1960-1965) was Vestdijk een populaire schrijver die je gelezen moest hebben, nu worden zijn boeken wat ouderwets gevonden en zijn dat natuurlijk ook wel, want ze spelen zich af in een tijd die al lang achter ons ligt. In het museum Hannemahuis kun je veel over deze toch heel belangrijke schrijver te weten komen.




Mac Thomas is gemaakt in een Schotse ruit. Bij Carolien heb ik dit patroon gevonden in een boek met tartans. De kleuren zijn iets aangepast en bij haar heb ik de schering gemaakt. Het was heel leuk om te weven. 5 kleuren, die bij iedere verandering aan- en afgehecht moeten worden. Het houdt je scherp! 


Een schering opzetten is een heel werk en daarom heb ik wat meer meters gemaakt zodat ik nog wat extra kon weven. Ik wist dat Mac Thomas naar mijn broer zou gaan en dit is zo'n mooie stof die ik zelf ook wel wil hebben.... er is genoeg voor nog wel een Mac, maar waarschijnlijk ga ik er een tas van maken.
Mijn heer Bommel is stinkend jaloers op z'n zwager, voor hem ga ik een Mac Bommel sjaal maken, maar dat moet nog even wachten want er staat een ander project voor hem op stapel waar ik nu aan beginnen kan -het denkwerk is al klaar-:    het zakdoeken project. Ik ga heel wat meters linnen
haspelen en dat is een dunne draad. Voordat alles weef klaar is zijn we wel een week verder, maar dat geeft niets.
Het is mijn hobby en daar heb ik heel veel voor over.

woensdag 16 mei 2012

Kunstwerk en nog meer...

In Duitsland bij Carolien heb ik natuurlijk ook achter meerdere weefgetouwen gezeten. Er stonden enkele getouwen ingeregen met nieuwe patronen. Allereerst ben ik aan de gang gegaan met een Kuvikas weefsel. Nooit eerder gedaan, maar het was leuk en interessant om te doen.



In dit geval gebruikte ik linnen, papiergaren en zijdeband.


Naturel linnen, wit zijdeband en terra papiergaren.

Een interessant weefsel, waar je wel je kop bij moet houden.


Nog even een detail foto; de stukjes papiergaren worden extra ingelegd.



We hebben het kunstwerk opgespannen en nu moet ik hier thuis nog een geschikte plek vinden.......


Het volgende weefwerk gaf heel wat meer problemen...
Carolien had een prachtige schering gemaakt met een heel prachtig kleurenscala van katoenen draden en ze had een heel mooi patroon bedacht en getekend...... maar in het weefsel leek het nergens naar..... nou ja, niet wat de bedoeling was....Dan ga je van alles proberen en daar wordt heel wat tijd mee versleten.....
Zij heeft heel veel materiaal en uiteindelijk kwam een lekkere dikke licht lila linnen draad tevoorschijn en we hadden een ander patroon gevonden en dat ben ik gaan weven....
Helemaal mooi. De techniek is Huck en ik heb 2 doeken geweven die als dekservet kunnen dienen, maar ze zijn ook heel geschikt als gasten doekje..



Jammer dat de kleuren niet goed weergegeven worden; het zijn ook zo veel tinten....



Hier zie je de het lilakleurige linnen goed; alleen de foto is overdwars genomen...



Prachtige tinten rose en blauw......... 
Ook dit was leuk om te doen....


Verder hebben we de plooisjaal die ik eerder maakte onder handen genomen. Nu zitten alle plooien er messcherp in. Overdwarse rijgdraden, net als bij smockwerk, en een stoomapparaat kregen het wel voor elkaar. 



Alle plooien keurig in het gelid en de franje mag wapperen.




Verder heb ik een schering gemaakt voor een sjaal voor mijn broer en hier thuis ben ik zodra het kon, begonnen aan dit
project. Later zal ik hier uitgebreid op terugkomen, maar ik zal vast een voorproefje geven.



Dit is een detail van de Mac Thomas sjaal die nu op m'n weefgetouw staat. De sjaal is klaar, maar er zit nog wat extra 
draad dat ook geweven wil worden.... ik heb graag zelf ook een stukje stof, waar ik dan iets anders van kan maken...
En, last but not least, staat er een groot project op stapel voor mijn Heer Bommel, maar daar heb ik alleen het materiaal en een ontwerp nog maar van. Bedacht en getekend in Duitsland. Hij is er vast heel blij mee. Ik kan het niet stiekem doen, want hij is alle dagen thuis, hier op Bommelstein en ik bedenk me nu dat ik ook nog eens moet vertellen hoe hij aan die naam komt.

maandag 14 mei 2012

Inspiratie opdoen...katoen verven

Ben lekker een poosje alleen weg geweest.....dat heb je af en toe nodig. Heerlijk bezig met de hobby...
Weten dat man en katten goed verzorgd worden en dan gewoon in de auto stappen en rijden maar.
Naar Utarp/Noord-Duitsland.
Carolien heeft in haar atelier weer allerlei leuke dingen bedacht en daar moet ik het mijne van weten...
De eerste middag maakten we een planning.
Wat heb ik o.a. gedaan??

Katoen/ linnen verven......dat gaat heel anders dan met wol.  Andere textielverf en je moet vooral geduld kunnen opbrengen....niet te snel spoelen.... Je lost verfpoeder op met warm water en dat is het enige warme aspect. Ik koos voor blauw/paarse tinten en geel/rood/oranje had ik in de andere potjes op gelost.


Er is een goede handleiding bij de verf die ik gebruikte.  
De streng katoen in een plastic zak en dippen met een sponsje zodat de kleuren mooi in elkaar over lopen. Zo verfde ik 2 keer 300 gram en de de restjes verf werden opgezogen door kleine bolletjes katoen en de strengen linnen...

Alles heeft bijna een week in potjes/plastic gezeten om de verf goed in te laten trekken. Pas toen ik weer thuis was heb ik de boel gespoeld en gedroogd.


De meest rechtse streng is linnen en dat heeft nu een fantastische kleur. 



Het geduld is rijkelijk beloond. De kleuren zijn heel mooi geworden. 

Zo kwamen de bolletjes uit de potjes; het kostte wel even tijd voor ze droog waren.....




En dan te bedenken dat het allemaal zo begon...




Verder heb ik natuurlijk geweven. Daar over later...en heel wat patronen getekend; een schering gemaakt voor een sjaal voor mijn broer...en vooral veel ideeën besproken en uitgewerkt. Ik kan wat dat betreft maanden voor uit en er zijn projecten bij waar ik echt naar uit kijk om er aan te beginnen. Het waren 5 heftige welbestede dagen..

maandag 7 mei 2012

sokkenblanc

Hoeveel sokken ik gebreid heb kan ik met geen mogelijkheid zeggen: heel veel. Meer dan 50 jaar geleden was ik al bezig...  
Eigenlijk had ik altijd wel sokken op de pennen, maar zo'n 20 jaar geleden kreeg ik er een dankbare groot verbruiker bij. Een boer die mijn schoonzoon werd. Dat werd dus serieuze business voor mij. Graag gedaan......
Nu kun je hele leuke bolletjes sokkenwol kopen; maar het is nog veel interessanter om je eigen wol te verven en dat heb ik dit keer op een speciale manier gedaan.


Neem 100 gram naturel kleurig sokkengaren en brei met dubbele draad en nld 5 een lap. Ik heb gewoon ribbelsteek gedaan...


Deze lap ga ik verven in lekkere felle kleuren


Alles ligt klaar, ook een flink stuk plastic folie


De sokkenblanc weken in warm water met azijn


De verf is klaargemaakt en het feest kan beginnen.

De kleuren in banen aanbrengen

Alle kleuren 4 keer en paars als afsluiting...

Inpakken in de folie en alles in de stoompan
Heel benieuwd hoe het gaat worden...geduld
Prima gelukt! Even op een weefgetouw voor de foto
De sokkenblanc uit halen en de dubbele draad splitsen.
Dit vond ik het lastigste deel van deze operatie.....
Het lukte steeds beter en ik kon 2 gelijke bolletjes op winden.
Nu kom ik op bekend terrein: sokken breien voor mij zelf,
Ben begonnen om 2 tegelijk te breien op een rondbreinaald, met behulp van het boekje 'Twee sokken tegelijk'.....
Daar werd ik heel kriebelig van en ik ben lekker overgestapt op de mij bekende manier.....
Ze zitten heerlijk en ik ben vast van plan om weer zoiets te doen maar dan met wat subtielere kleuren.